In samenwerking met vrije academie

Tuschinski

Time Out, het wereldwijd gelezen uitgaansmagazine, heeft onlangs Pathé-Tuschinski aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld. Een bijzondere eer voor dit filmtheater dat in 2021 bovendien zijn 100ste verjaardag viert. De kwalificatie is ongetwijfeld te danken aan de unieke, extravagante vormgeving van het gebouw, dat alleen hierom al de titel ‘filmpaleis’ meer dan verdient. Minder bekend is echter dat de naam Tuschinski afkomstig is van de oprichter van het theater: de Pools-Joodse kleermaker Abraham Icek Tuschinski, die in 1910 in Rotterdam een bescheiden filmtheatertje begon, dat hij wist uit te bouwen tot een imperium van vier bioscopen, waarna hij zijn vleugels uitsloeg naar Amsterdam.

Waar anders dan vanuit het Tuschinski theater in Amsterdam zelf, belicht kunsthistoricus Max Put de geschiedenis van Tuschinski’s bioscoopimperium. Hierbij komen alle betrokkenen aan bod, met uiteraard in de hoofdrol het schitterende ex- en interieur van de bioscoop. De kunstenaars die hiervoor verantwoordelijk waren passeren eveneens de revue en ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de film en het ontstaan van filmpaleizen in het begin van de twintigste eeuw.
Write your awesome label here.

Meer informatie

5 korte lessen, in totaal 1 uur

U kijkt op uw eigen moment, zo lang of kort als u zelf wilt

Af te spelen op al uw devices (tablet, computer en telefoon)

Na aankoop zijn de video's 3 maanden voor u beschikbaar

Cursus Programma

Vrije Academie

De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Met een groot team van professionele sprekers maakt de Vrije Academie het mogelijk om op een gedegen, plezierige manier met kunst & cultuur kennis te maken.