In samenwerking met vrije academie

Matisse

Doeken vol wilde penseelstreken, felle kleuren en harde lijnen maakten de tongen los aan het begin van de 20ste eeuw. Critici spraken ook wel over een kooi vol wilde dieren toen Henri Matisse (1869-1954) en tijdgenoten de zogenaamde Herfstsalon in 1905 in Parijs organiseerden. Vanaf toen was het begrip ‘les fauves’, ofwel ‘de wilde dieren’, geboren. Matisse ondermijnde alles wat men tot dan toe had geleerd in de schilderkunst: het idee van perspectief werd afgewezen, verf werd soms direct vanuit de tube op het doek aangebracht en een huidskleur kon wat hem betreft prima in een felgroene kleur worden geschilderd.

Docent Krzysztof Dobrowolski-Onclin laat u vanuit de salon van Felix Meritis zien dat er meer schuilt achter de wilde kleurrijke gebaren van Matisse. De relatie tot het fauvisme zal worden besproken, maar ook hoe de (post)impressionisten als inspiratiebron dienden. Bovendien werkte hij op latere leeftijd noodgedwongen vanuit zijn rolstoel met schaar en papier; meer dan genoeg materiaal dus om een uur lang te verdiepen in deze fascinerende kunstenaar. 
Write your awesome label here.

Meer informatie

4 korte lessen, in totaal 1 uur

U kijkt op uw eigen moment, zo lang of kort als u zelf wilt

Af te spelen op al uw devices (tablet, computer en telefoon)

Na aankoop zijn de video's 3 maanden voor u beschikbaar

Cursus Programma

Vrije Academie

De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Met een groot team van professionele sprekers maakt de Vrije Academie het mogelijk om op een gedegen, plezierige manier met kunst & cultuur kennis te maken.