Marie Bracquemond (1840-1916) : een vergeten impressioniste

  • Expert: Bureau Boeiend
  • On demand
Write your awesome label here.
Lezing informatie
Marie Bracquemond (1840-1916) was één van de kunstenaressen die in de tweede helft van de negentiende eeuw het penseel in de hand nam om een aantal prachtige kunstwerken te vervaardigen. Zij liet zich in haar schilderijen inspireren door verschillende kunstenaars die tot degroep van impressionisten worden gerekend zoals Edgar Degas (1834-1917), Claude Monet (1840-1926) en Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Samen met Berthe Morisot (1841-1895) en Mary Cassatt (1844-1926) was Bracquemond dan ook één van de dames die haar kunstwerkententoonstelden op de tentoonstellingen van de Société Anonyme des Artistes, Peintres, Sculpteurs et Graveurs.

Hoewel Morisot en Cassatt al steeds meer naamsbekendheid verkrijgen, blijft Bracquemond vaak nog enigszins op de achtergrond. Opvallend is ook dat zij de laatste jaren van haar leven geenkunstwerken meer heeft vervaardigd, in tegenstelling tot Morisot en Cassatt die het penseel nooit hebben weggelegd. Dit zou, volgens verschillende biografen, onder andere komen door de strijdtegen haar man, Félix Bracquemond.

De oneindige discussies tussen Marie en Félix over de ‘juiste’ kunst zouden ervoor hebben gezorgd dat zij het schildersvak heeft opgegeven.Tijdens deze lezing zal meer licht worden geworpen op de situatie tussen Marie en Félix, door in te gaan op het leven en de werken van Bracquemond. Haar leermeesters, inspiratiebronnen enprachtige kunstwerken komen hierbij aan bod.