Wat zegt fictie over de wereld die we zouden willen hebben

Sophie de Jong
Van tijd tot tijd willen we allemaal wel eens ontsnappen. Of het nu voor een paar uur in het weekend is of voor een hele dag dromerige sessie, verdwalen in een andere wereld is een geweldige manier om de problemen van onze eigen wereld te vergeten. Maar wat als de werelden waarin we vluchten ons iets vertellen over de wereld waarin we willen leven? Wat als ze ons aanwijzingen geven over de toekomst waarop we hopen?Fictieve werelden zijn altijd een manier geweest voor mensen om verschillende ideeën en mogelijkheden te verkennen. Zij geven ons de kans om ons voor te stellen wat zou kunnen zijn, zonder beperkt te worden door wat is. En de laatste jaren is er een heropleving van de belangstelling voor speculatieve fictie, fantasy en sci-fi. Deze genres bieden niet alleen een ontsnapping aan het alledaagse, zij bieden ook een manier om over de toekomst na te denken.

Enkele van de populairste fictiewerelden van de laatste jaren zijn werelden die zich een toekomst voorstellen die heel anders is dan de onze. De Hongerspelen, bijvoorbeeld, spelen zich af in een dystopische wereld waar kinderen gedwongen worden live op televisie te vechten tot de dood. Het is een duistere en wrede wereld, maar het is ook een wereld die spreekt over het zeer reële probleem van armoede en ongelijkheid.

Even zo is de wereld van Game of Thrones er een waar macht alles is en geweld aan de orde van de dag is. Maar het is ook een wereld waarin de mensen vechten voor iets beters. Zij vechten voor een toekomst waarin zij in vrede en welvaart kunnen leven.

En dan zijn er nog de werelden van Star Trek en Star Wars. Dat zijn werelden die zich een toekomst voorstellen waarin wij onze eigen technologie beheersen en die ten goede kunnen gebruiken. Het zijn werelden waar de mensen samenwerken voor het algemeen welzijn, en waar wij geleerd hebben in vrede te leven met andere soorten.

Al deze fictieve werelden bieden een glimp van een toekomst waarin wij misschien zouden willen leven. Zij bieden ons een manier om na te denken over de wereld waarin wij vandaag leven en de wereld die wij morgen willen scheppen. Dus, als u de volgende keer merkt dat u naar een andere wereld wilt ontsnappen, vraag uzelf dan af wat die wereld u vertelt over de toekomst waarin u wilt leven. Het zou u wel eens de wereld waarin u nu leeft in een heel nieuw licht te zien.

Wat vertellen onze fictieve werelden ons over de toekomst waarin wij willen leven? Het is iets om over na te denken de volgende keer dat u merkt dat u in een andere wereld verdwaalt. Of het nu een dystopische toekomst is of een melkwegstelsel ver, ver weg, deze werelden kunnen ons aanwijzingen geven over de toekomst waarop wij hopen.