Wat verbergen vulkanen voor ons?

Sophie de Jong
In tv en films worden vulkanologen geportretteerd met de klassieke voorbeelden van een persoon die in een zilveren pak naar de rand van een kokende lavakrater loopt, met stenen die naar hun hoofd worden geslingerd. Maar niet alle vulkanen lijken op elkaar, ze zijn er in verschillende maten, vormen en locaties, tot aan andere planeten in het zonnestelsel.


Op aarde zijn vulkanen al miljoenen jaren actief en zonder hen zou er geen leven op aarde zijn. Het is dankzij hen dat de oceanen van de aarde zijn gevormd en de eerste levensvormen hebben laten bloeien. Door de jaren heen heeft hun activiteit zowel ons klimaat als de ontwikkeling van beschavingen beïnvloed. Land in de buurt van vulkanen is veel vruchtbaarder dan de andere. Maar dat stelde ook mensen bloot aan het risico van uitbarstingen. In de oudheid werd aangenomen dat goden in de top van de vulkanen leefden en de uitbarstingen lieten plaatsvinden. 

Tegenwoordig vertelt de wetenschap ons een iets ander verhaal over waarom vulkanen uitbarsten en ook hoe ze er echt uitzien. Luister naar onderstaande video en wordt meegenomen op een geologische excursie om de fascinerende wereld van vulkanen op het land, onder water en helemaal tot aan andere planeten te begrijpen.