Weer aan het werk

Hidde Kehrer
Terugkeren naar het werk na de pensionering, in het Engels ook wel ‘Unretiring’ genoemd, biedt een reeks voordelen die veel verder gaan dan alleen financieel gewin. Hoewel voor sommige het idee van een vrij schema voelt als een bevrijding, is dat natuurlijk niet voor iedereen zo!

 ‘The great unretirement’

 ‘The great unretirement’ is een term die afgelopen jaar is verschenen in menig Brits, Nederlands en Duits blad. Terug naar werk, part-time, full-time of op oproep basis, we zien steeds meer pensionado’s terugkeren naar de werkvloer en dat vinden wij onwijs gaaf om te zien. Want bij Proudies geloven we in de kracht en kennis die de oudere leeftijdsgroepen inherent met zich meedragen. Daarom hebben we een kort overzicht gecreëerd van alle voordelen die jij kan ervaren door weer terug aan het werk te gaan.


  1. Een inkoppertje om mee af te trappen. Extra geld: Als je niet de kans had om genoeg te sparen tijdens de werkzame jaren, kan een baan een extra bron van inkomsten bieden om jouw pensioen te ondersteunen. Zelfs als je over een voldoende groot spaarpotje beschikt, kan het verfrissend zijn om geen geld van de pensioenrekeningen af te hoeven halen. Van het geld dat je verdient door een aantal dagen per week te werken kan je dan weer een hoop leuke dingen doen!

  2. Werkgerelateerde voordelen: werken heeft naast financiële ook zorgdragende voordelen. Denk aan betaalde vakantiedagen, employee benefits zoals toegang tot sportklassen en evenementen, maar ook ben je verzekerd tegen ziekten en arbeidsongeschiktheid.

  3. Nieuwe vrienden en inzichten: de ingebouwde interacties die deel uitmaken van de werkomgeving verdwijnen na de pensionering. "Het is volkomen natuurlijk dat je sociale kring kleiner wordt als je ouder wordt", zegt Jennie Miller, medeoprichter van Midss.org, een online publicatie over gezondheid, levensstijl en welzijn. Keer je terug naar de werkvloer, dan kun je deel uitmaken van een groep die regelmatig bijeenkomt en nieuwe vrienden maken die het leuk vinden om buiten het werk om samen te komen. Tegelijkertijd vergaar je compleet nieuwe inzichten, door op werk te praten met oudere en jongere collega’s. Zo blijf je betrokken bij de verschillende facetten van verschillende levensfasen.

  4. Mogelijkheden om te helpen: als je een baan krijgt in een dienstverlenend gebied, zoals het assisteren van patiënten of het geven van bijles aan studenten, kan het lonend zijn om de ontwikkeling te zien van de mensen die je helpt. "Hoewel het misschien vreemd lijkt voor jongere mensen, kan werk voor gepensioneerden een grote bron van plezier en voldoening zijn," zegt Max Wesman, chief operating officer bij GoodHire. "Als je weet dat je kunt bijdragen aan iets waar je in gelooft, en dat kan doen zonder ondertonen van financiële nood of instabiliteit te ervaren, dan kun je echt kracht achter je doel zetten, om alle juiste redenen."

  5. De kans om te ontdekken: terugkeren naar het werk kan nu op zo veel verschillende gebieden. Ga op zoek naar wat jouw intrigeert, waar jouw vlammetje van oplaait. Ga wellicht op zoek naar iets wat niet aansluit bij jouw ervaring. Als je een carrière had in de techindustrie, maar altijd geïnteresseerd was in de kunst, zou je kunnen zoeken naar vacatures bij een lokaal museum. "Wees niet bang om te dromen en buiten de kaders te denken," zegt Cassandra Smaller. "Pak hobby's op uit je jeugd of ideeën waarvan je altijd dacht dat ze leuk zouden zijn om ooit te proberen. Als je een instapfunctie aanneemt, krijg je misschien wel de training die je nodig hebt terwijl je werkt. Voor banen die een bepaalde vaardigheden vereisen, zou je kunnen beginnen met het volgen van online lessen of het verkrijgen van de benodigde certificering. Kortom, wees niet bang voor een nieuw avontuur!

  6. Blijf betrokken: Als je niet meer werkt, kan het een uitdaging zijn om kansen na te streven die je scherp houden. Teruggaan naar je werk kan het soort betrokkenheid brengen dat je mist. We horen vaak dat men denkt dat ze met pensioen zullen gaan als ze zich dat kunnen veroorloven. Toch leert de ervaring dat zodra men op dat punt aankomt, het werken om veel meer dan geld verdienen gaat. Het geeft een doel, een richting, een reden om uit bed te komen en bovenal: het geeft plezier en levensvreugde door betrokkenheid bij de maatschappij en betrokkenheid bij je medemens.

  7. Blijf fysiek actief: Een parttime baan kan ook een geweldige manier zijn om fysiek actief te blijven. Zoek naar functies waarbij u moet staan of lopen, dit kan vrijwilligerswerk zijn, of misschien zelf meer fysiek georiënteerd werk. Verschillende soorten werk helpt je niet alleen om lichamelijk actief te blijven, maar biedt wederom mogelijkheden voor sociale interactie en betrokkenheid bij de gemeenschap.  
Write your awesome label here.
Over proudies

Een online academie bij jouw thuis!

Krijg onbeperkt toegang tot Proudies en leer elke dag iets nieuws. Met onze online lezingen en cursussen in acht verschillende categorieën is er voor ieder wat wils.