Kunst agenda 2023: Welke musea bezoek jij deze winter?

Hidde Kehrer
Houd de komende maanden een dag of twee vrij in je agenda, want deze tentoonstellingen wil je niet missen. Speciaal voor jou heeft Proudies wat museumtips voor jou! Tijd om te genieten van al het moois dat in Nederlandse musea te zien is.

Zoals het klokje tikt

In deze wel heel bijzondere tentoonstelling presenteert de Helmondse fotografe Tahné Kleijn (1990) fotoseries gebaseerd op 17e-eeuwse schilderkunst. Geïnspireerd door de lichtval en composities, ontwerpt ze nieuwe beelden die daardoor bekend en tegelijkertijd vreemd aanvoelen.

In 2015 fotografeerde Kleijn haar eigen familieleden in een hedendaagse versie van "Soo d'oude Songen, Soo Pypen de Jonge", een van de bekende huishoudens van Jan Steen. In zeven tableaux vivants verwerkte ze verschillende aspecten van haar familiegeschiedenis, waarbij verslaving, financiële problemen en geweld afgewisseld worden met trots, trouw en gezelligheid.

Net als de 17e-eeuwse voorbeelden zijn de beelden vol symbolische details waardoor er telkens verschillende verhaallijnen samenkomen. De complete serie van veertien “tableaux vivants” wordt gepresenteerd tijdens haar solotentoonstelling "Zoals het klokje tikt", in Studio Seine te Rotterdam.

Vrouwenpalet 1900 – 1950

Vanaf zaterdag 24 december presenteert Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling 'Vrouwenpalet 1900-1950'.

Deze tentoonstelling toont het vooruitstrevende werk van 24 Nederlandse vrouwelijke kunstenaars die in de eerste helft van de vorige eeuw leefden en werkten aan de voorhoede van de moderne kunst. Er worden meer dan 100 werken van onder andere Charley Toorop, Lou Loeber, Else Berg, Jacoba van Heemskerck en Charlotte van Pallandt samengebracht in de Kunsthal. Naast het feit dat ze vrouwen zijn, delen deze kunstenaars hun talent, ambitie en drang naar vernieuwing. De tentoonstelling belicht niet alleen hun werk, maar ook hun levens en keuzes en laat zien welke kansen en obstakels ze onderweg tegenkwamen. Word verrast in deze hedendaagse tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.

Mathijs Röling

Matthijs Röling (geboren op 31 maart 1943 in Oostkapelle) is een bekende Nederlandse kunstschilder. Hij is een vertegenwoordiger van de derde generatie van de groep van figuratieve abstractie, ook wel bekend als "De Groep".

Röling volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag en daarna aan de Rijksakademie van Amsterdam. In 1972 werd hij docent aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij onder andere Pieter Pander, Douwe Elias en Jan van der Kooi lesgaf. Rölings carrière ontwikkelde zich daarnaast aan de Klassieke Acadamie in Groningen.

Zijn artistieke doorbraak kwam in 1976 met een serie stillevens genaamd "kastjes". In 1983 maakte hij zijn eerste grote wandschildering in het Nijsinghhuis in Eelde. Samen met Wout Muller was Röling de grondlegger van het Noordelijk realisme. In 1987 maakte zij de muurschildering ‘De boom der kennis” in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoewel Mathijs Röling wordt gezien als een prominent figuur in de Nederlandse (moderne) kunst, zijn tentoonstellingen van hem zelden te vinden. Om die reden vonden wij het extra leuk om hier heen te gaan en zijn werken te bewonderen!

Tot hier en verder

Het museum Voorlinden, wie kent het niet. Met spraakmakende tentoonstellingen is het museum Voorlinden al lange tijd de leidende factor op het gebied van hedendaagse kunst en design. Museum Voorlinden bezit een uitgebreide collectie van werken van internationale kunstenaars, waaronder Julian Opie, Joep van Lieshout en Ai Weiwei. Het museum heeft ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.
De nieuwe tentoonstelling ‘tot hier en verder’ speelt met het besef. Van status quo, tot surrealisme. Van herinneringen aan ons verleden, tot de, soms grimmige, blik op het heden.

“Voor de bezoeker voelt de tentoonstelling als een reis die start bij een rammelende wereld, vervolgt langs een kantelpunt en dan leidt naar nieuwe manieren van kijken. De gekozen werken zetten aan tot verlangen en actie; ze bieden aanknopingspunten om samen een hoopgevend en verbindend toekomstbeeld te visualiseren.” Aldus Suzanne Swarts, directeur van het museum Voorlinden.

De Haagse Gasfabriek : Van Eeden & van Gogh

De plaatsen in Den Haag waar Vincent van Gogh (1853-1890) van 1881 tot 1883 woonde en werkte, spreken de verbeelding aan van kunstenaar Marcel van Eeden (geboren in Den Haag in 1965). Het Haagse stadsgezicht "Gasfabriek" van Van Gogh uit 1882 inspireerde Van Eeden tot het maken van een nieuwe serie werken.

Van Eeden maakte zes grote houtskooltekeningen op doek en een serie zwart-witfoto's. Het was voor de hand liggend dat hij de tekening "Gasfabriek" (maart 1882) als vertrekpunt koos, omdat hij een sterke band heeft met die plaats: hij werd geboren in Den Haag en zijn appartement ligt vlak bij het terrein van de inmiddels afgebroken fabriek.

Met zijn tekeningen reconstrueert Van Eeden altijd plaatsen en gebeurtenissen uit vóór zijn geboorte. Hij probeert de geest van een plaats te achterhalen, de genius loci. Hiermee probeert hij dicht bij een specifiek moment te komen waarbij hij zelf nog niet bestond. In dit geval is dat de vroege lentedag in 1882 waarop Van Gogh de gasfabriek aan de rand van Den Haag op papier zette.

Indonesie en de Amsterdamse school

Museum het schip, te Amsterdam presenteert: Indonesie en de Amsterdamse school, over de innige en vaak controversiële relatie tussen Amsterdams en Indonesië, het toenmalige Nederlands-Indië. Met behulp van film- en fotomateriaal, tekeningen, prenten en toegepaste kunst toont de tentoonstelling hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

Het museum laat de de Indonesische invloed zien op gebouwen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst van de Amsterdamse School. De tentoonstelling biedt niet alleen een Nederlandse kijk op dit onderwerp. In filmfragmenten vertellen Indonesische experts op het gebied van kunst en architectuur over de Indonesische invloeden op de Amsterdamse School.
Write your awesome label here.
Over proudies

Een online academie bij jouw thuis!

Krijg onbeperkt toegang tot Proudies en leer elke dag iets nieuws. Met onze online lezingen en cursussen in acht verschillende categorieën is er voor ieder wat wils.