Inspiratie: Laura Ingalls Wilder

Pauline de Bruijn
Wilder was al in haar 60s toen ze begon met het schrijven van de boeken die haar beroemd zouden maken, de "Little House on the Prairie" serie. Voordat ze schrijver werd, had ze een gevarieerde carrière gehad, waaronder het werken als leraar, journalist en boer. Maar het was pas nadat ze was gepensioneerd en haar dochter haar aanmoedigde om haar herinneringen aan het leven op de prairie op te schrijven, dat ze begon met het schrijven van haar beroemde boeken.

Laura Ingalls Wilder was een Amerikaanse schrijfster die bekendheid verwierf door haar semi-autobiografische boekenreeks over haar jeugd in het Amerikaanse Wilde Westen. Haar boeken hebben generaties lang gelezen en hebben een blijvende indruk achtergelaten op de Amerikaanse literatuur.

Laura Ingalls Wilder werd geboren op 7 februari 1867 in Pepin, Wisconsin. Ze was het tweede kind van Charles en Caroline Ingalls. Haar vader was een boer en haar moeder was een lerares. Als kind verhuisde Laura vaak met haar familie naar verschillende plaatsen in het Wilde Westen, omdat haar vader altijd op zoek was naar betere grond om op te boeren.

Laura's vroege leven was vol avontuur en uitdagingen. Als kind moest ze meehelpen op de boerderij en meegaan op jacht om vlees te verzamelen voor het avondeten. Ze en haar familie leefden in een tijd waarin de wetten nog niet altijd werden nageleefd en waarin het gevaarlijk kon zijn om te reizen, vooral voor een jong meisje.

In 1932 begon Laura te schrijven over haar jeugd en de avonturen die ze beleefde. Haar eerste boek, "Little House in the Big Woods", werd gepubliceerd in 1935. Het boek vertelt het verhaal van Laura's jeugd in Wisconsin, waar ze opgroeide met haar ouders, zusjes Mary en Carrie en haar hond Jack. Het boek was een groot succes en werd gevolgd door nog zeven andere boeken in de serie "Little House on the Prairie".

De boeken van Laura Ingalls Wilder hebben een generatie van lezers geïnspireerd en betoverd. Ze schreef met een eenvoudige en krachtige stijl die de lezer direct meenam in haar wereld. Ze beschreef het landschap, de mensen en de dieren op zo'n manier dat het voelde alsof je er zelf bij was.

Maar de boeken van Laura waren niet alleen maar romantische verhalen over het leven op de prairie. Ze schreef over de moeilijkheden van het leven in het Wilde Westen, zoals ziekte, dood en armoede. Laura en haar familie moesten hard werken om te overleven en de boeken geven een realistisch beeld van het leven in die tijd.

Laura Ingalls Wilder was niet alleen een schrijfster, ze was ook een voorvechter van vrouwenrechten. Ze moedigde vrouwen aan om te leren lezen en schrijven en om zichzelf te onderwijzen. In haar boeken toonde ze aan dat vrouwen net zo capabel waren als mannen en dat ze in staat waren om zichzelf te redden.

Hoewel Laura Ingalls Wilder een groot deel van haar leven in relatieve anonimiteit doorbracht, werd ze uiteindelijk erkend als een van de belangrijkste schrijfsters van haar tijd. Haar boeken hebben een blijvende invloed gehad op de Amerikaanse literatuur en hebben miljoenen lezers geïnspireerd om hun dromen na te jagen.