Elderpreneurship

Pauline de Bruijn
Oudere ondernemerschap, ook wel bekend als eldertrepreneurship, is een groeiende trend in Nederland. Steeds meer mensen besluiten om op latere leeftijd een eigen bedrijf te beginnen, vaak na jarenlange ervaring in het bedrijfsleven.

Als je denkt aan ondernemers, dan denk je waarschijnlijk aan jonge, hippe gasten in spijkerbroeken en sneakers. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als Elderpreneur? Ja, je hoort het goed, dat zijn ondernemers op leeftijd!
Er zijn verschillende redenen waarom mensen op latere leeftijd ondernemer worden. Voor sommigen is het een manier om na hun pensioen actief te blijven en hun kennis en vaardigheden te blijven gebruiken. Anderen worden gedwongen om op zoek te gaan naar alternatieve inkomstenbronnen omdat hun pensioen niet voldoende is. Voor weer anderen is het een kans om een levenslange droom te verwezenlijken en hun eigen bedrijf te starten.

Het starten van een eigen bedrijf op latere leeftijd brengt ook specifieke uitdagingen met zich mee. Oudere ondernemers hebben vaak minder tijd om hun bedrijf op te bouwen en te laten groeien dan jongere ondernemers. Ze hebben vaak ook minder toegang tot financiering en hebben mogelijk minder energie om lange uren te werken.

Toch zijn er ook voordelen aan het starten van een eigen bedrijf op latere leeftijd. Oudere ondernemers hebben vaak meer levenservaring en hebben een beter begrip van de behoeften van klanten. Ze hebben ook vaak een uitgebreid netwerk van contacten in de industrie en kunnen deze gebruiken om hun bedrijf op te bouwen en te laten groeien.

Als je op oudere leeftijd een eigen bedrijf begint, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat je wat meer tijd nodig hebt om nieuwe technologieën te begrijpen. Maar geen zorgen, want als het gaat om levenservaring, heb je een voorsprong op jongere ondernemers!

Als Elderpreneur heb je waarschijnlijk meer ervaring dan de gemiddelde jonge ondernemer. Je hebt waarschijnlijk een carrière achter de rug en je hebt al heel wat meegemaakt. En dat kan zeker van pas komen bij het opzetten van een eigen bedrijf.

Maar laten we eerlijk zijn, als je al een tijdje meedraait in deze wereld, dan is het ook wel begrijpelijk dat je sommige dingen niet helemaal meer begrijpt. Social media? Instagram? TikTok? Wat zijn dat allemaal voor dingen? Maar geen zorgen, want als Elderpreneur heb je waarschijnlijk wel een kleinkind dat je kan helpen met het opzetten van een Facebook-pagina.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de financiën. Als Elderpreneur heb je waarschijnlijk wel wat geld achter de hand om te investeren in je eigen bedrijf. En als je dat niet hebt, dan is het tijd om je zolder op te ruimen en te kijken wat je allemaal nog kunt verkopen op Marktplaats.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier hebt in wat je doet. Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren en nieuwe avonturen aan te gaan. En als je er dan ook nog een beetje geld mee kunt verdienen, is dat mooi meegenomen!

Ondernemen is iets dat je op elke leeftijd kunt doen. En dat bewijzen deze bekende oudere ondernemers wel! Ze hebben allemaal hun sporen verdiend in het zakenleven en bewijzen dat je nooit te oud bent om te ondernemen.

Warren Buffett
Warren Buffett is een van de bekendste oudere ondernemers ter wereld. Hij is nu in de tachtig, maar nog steeds actief als CEO van Berkshire Hathaway. Buffett is vooral bekend geworden vanwege zijn slimme investeringen en zijn filosofie van waardebeleggen. Met een geschat vermogen van meer dan 100 miljard dollar behoort hij tot de rijkste mensen ter wereld.

Martha Stewart
Martha Stewart is een Amerikaanse zakenvrouw die vooral bekend is van haar lifestyle-imperium. Ze begon als model en werkte later als cateraar. In de jaren 80 begon ze met het publiceren van haar eigen kookboeken en richtte ze een cateringbedrijf op. In de jaren 90 werd ze een televisiepersoonlijkheid en begon ze haar eigen tijdschrift en lifestyle-merk. Martha Stewart is nu in de zeventig en nog steeds actief in de zakelijke wereld.

Giorgio Armani
Giorgio Armani is een Italiaanse modeontwerper die inmiddels in de tachtig is. Hij begon zijn carrière als etaleur en werkte later als ontwerper voor een modehuis. In de jaren 70 begon hij zijn eigen merk en inmiddels is Armani uitgegroeid tot een van de grootste modehuizen ter wereld. Zijn stijl is kenmerkend door zijn klassieke, elegante en minimalistische ontwerpen.

Vera Wang
Vera Wang is een Amerikaanse modeontwerpster die bekend staat om haar bruidsjurken. Ze begon haar carrière als professioneel kunstschaatser, maar na een blessure stopte ze hiermee. In de jaren 90 begon ze met het ontwerpen van bruidsjurken en inmiddels is haar merk uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Wang is nu in de zestig, maar nog steeds actief in de mode-industrie.

Richard Branson
Richard Branson is een Britse ondernemer die bekend is vanwege zijn Virgin-merk. Hij begon zijn carrière met het verkopen van platen vanuit zijn kofferbak. Later breidde hij zijn bedrijf uit met een vliegmaatschappij, treindienst, hotelketen en meer. Branson is nu in de zeventig, maar nog steeds actief als CEO van Virgin.

Deze bekende oudere ondernemers bewijzen dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om succesvol te ondernemen. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal en zijn op latere leeftijd nog steeds actief in de zakelijke wereld. Een inspiratie voor iedereen die denkt dat ondernemen alleen voor jonge mensen is!