De tentoonstellingen van 2023 die je niet wil missen

Eva Grandia
Nederland heeft een rijke culturele geschiedenis en een veelbelovend palet aan nieuwe makers. Er zijn tal van fantastische tentoonstellingen die gedurende 2023 de mogelijkheid bieden om hier meer over te weten te komen. Hieronder vind je enkele bijzondere tentoonstellingen die je niet mag missen: 


“Choosing Vincent” - Van Gogh Museum Amsterdam - 10 februari tot en met 10 april 2023 

1. Ter ere van het vijftigjarige bestaan van het Van Gogh Museum staan er in 2023 verschillende bijzondere activiteiten gepland. De tentoonstelling “Choosing Vincent: Portrait of a Family History”, geeft een intieme kijk in het leven van de familie Van Gogh. Door middel van een multisensorische insteek, is de tentoonstelling interessant voor zowel jong, als oud. 

Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via deze link 
“Te land, ter zee en in de lucht” - Gorcums Museum - t/m 3 september 2023 

2. In deze tentoonstelling draait het allemaal om voertuigen, maar dan niet zoals je ze gewend bent. Verschillende kunstenaars zoeken de grenzen op tussen wat is en wat kan zijn. Zo blijft het niet alleen bij ‘de fiets die in staat is je te vervoeren van a, naar b’, maar wordt het ook een waar genot om naar te kijken. 

Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via deze link
 “Als de Dood” - Museum Belvèdere Heerenveen - 11 februari - 11 juni 2023 

3. Deze tentoonstelling wordt gevormd door een veeltal aan kunstvormen: van beelden, tot schilderijen en gedichten. De interactie tussen maker en kijker staat centraal binnen de kunstvormen waarin zowel persoonlijke ervaringen met de dood, als het mysterie van de dood besproken worden. Het werk wat tentoongesteld wordt is gemaakt door zestig Nederlandse kunstenaars, onder wie Gijs Assman en Els Timmerman. 

Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via deze link 
“Collectie Ophof” - Fotomuseum Den Haag - 27 mei - 22 oktober 2023

4. Simon Ophof verzamelde een leven lang foto’s. Van grote namen tot amateurfotografie; in zijn verzameldrift liet hij zich enkel leiden door het beeld. Hij schonk zijn gehele collectie vlak voor zijn dood in 2022 aan het fotomuseum, die daarom gedurende een aantal maanden in 2023 te zien zal zijn. 

Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via deze link “Collectie Ophof” - Fotomuseum Den Haag - 27 mei - 22 oktober 2023
“Sofonisba Anguissola” - Rijksmuseum Twenthe - 11 februari - 11 juni 2023 

5. Voor het eerst in de geschiedenis zal er een solotentoonstelling in Nederland plaatsvinden van de werken van de Italiaanse Renaissanceschilder Sofonisba Anguissola. Tijdens haar succesvolle carrière zijn er drie belangrijke momenten die haar artistieke ontwikkeling vorm hebben gegeven en deze zijn dan ook goed voelbaar in de tentoonstelling. Zo zijn zowel haar eerste familieportretten, als haar latere religieuze voorstellingen te zien.  
Zowel de rijke geschiedenis van internationale kunstliefhebbers en makers, als het talent van eigen bodem is gedurende 2023 te bewonderen in verschillende musea verspreid over Nederland. Er zijn dus genoeg redenen om er een dagje op uit te trekken, met de hele familie, of gewoon lekker alleen.  Wil jij nou meer te weten komen over bijvoorbeeld Gustav Klimt, of ‘50 jaar Van Gogh’? Schrijf je nu dan gratis in voor onze lezingen via: