Kunst agenda 2022: Welke musea bezoek jij dit najaar?

Sophie de Jong
Houd de komende maanden een dag of twee vrij in je agenda, want deze tentoonstellingen wil je niet missen. Speciaal voor jou heeft Proudies wat museumtips voor jou! Tijd om te genieten van al het moois dat in Nederlandse musea te zien is.

Rijksmuseum van Oudheden - Leiden | Byblos – ’s Werelds oudste havenstad

De rijke geschiedenis van Byblos, gelegen aan de kust van het huidige Libanon, begint rond 6500 v.Chr. met een eenvoudig vissersdorpje, dat uitgroeit tot een welvarende stad. Rond 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekende rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten als eerste internationale zeehaven ter wereld, door onder andere de handel in cederhout. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na. De tentoonstelling presenteert zo’n 600 topstukken uit o.a. het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre en het British Museum die getuigen van deze archeologische en culturele rijkdom. Van eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten tot gouden wapens, juwelen van kleurrijke edelstenen, een Romeins mozaïek en een bronzen beeld van Heracles. Een hoofdrol is weggelegd voor de koningen, mythologische helden, handelslieden en gelukszoekers die Byblos bezochten en bewoonden, in het bijzonder voor de godin ‘Dame van Byblos’ en de bijzondere banden met Egypte.

Joods Museum | Etty & Leonie

Deze presentatie staat in het teken van de vriendschap tussen Etty Hillesum (1914-1943) en Leonie Snatager (1918-2013). Wanneer deze jonge vrouwen in de oorlog voor ingewikkelde keuzes staan, nemen ze elk een andere beslissing.

In 1981 werden voor het eerst de dagboeken van Etty Hillesum (1914-1943) gepubliceerd. Hillesum werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Haar dagboeken, die zich nu in de collectie van het Joods Museum bevinden, werden wereldberoemd. Recent verscheen de biografie Etty Hillesum, het verhaal van haar leven van Judith Koelemeijer. Bij het onderzoek van Koelemeijer kwam tot nu toe onbekend materiaal naar boven over de vriendschap tussen Etty en Leonie Snatager-Penney.

Van Gogh Museum | Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse

In het najaar van 2022 presenteert het Van Gogh Museum een tentoonstelling over kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918), wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve werken, landschappen waarvan de kleuren als op een tapijt in elkaar vloeien en krachtige figuurtekeningen.
Waar kwam de inspiratie voor deze veelzijdige kunst vandaan? De tentoonstelling verkent de invloed van de internationale moderne kunst op het werk van Klimt.

Deze unieke tentoonstelling toont, naast schilderijen van zijn favorieten, voor het eerst op grote schaal tientallen werken van Gustav Klimt in Nederland: van sfeervolle schilderijen tot monumentale, kleurrijke vrouwenportretten.

Het Noordbrabants museum | Rembrandt en de meesters van het Zuiden

In de maand oktober sta je in Het Noordbrabants Museum oog in oog met ‘De vaandeldrager’ (1636). Rembrandts ambitieuze meesterstuk is namelijk op tournee! ‘De vaandeldrager’ hangt naast een aantal sleutelwerken uit de vaste collectie van het museum. Hierdoor krijg je een goed beeld van de Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw: een periode waarin volop ideeën en inspiratie werden uitgewisseld tussen kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.
Creditline: Rembrandt van Rijn, ‘De vaandeldrager’, 1636. Aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds

Love Stories - Art, Passion & Tragedy | Hermitage Amsterdam

De spraakmakende tentoonstelling LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY van de National Portrait Gallery in London komt naar Amsterdam. De Europese première van de tentoonstelling opent het tentoonstellingsseizoen 2022/2023, als onderdeel van een reeks internationale samenwerkingen. Vanaf zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 zijn meer dan honderd portretten over liefde, passie en tragedie op unieke wijze samengebracht. Het verhaal wordt verrijkt met een selectie Nederlandse portretten, die de Hermitage Amsterdam presenteert in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.
LOVE STORIES toont een selectie portretten uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De wereldberoemde galerie aan Trafalgar Square huisvest de grootste collectie portretkunst ter wereld. De tentoonstelling toont meesterwerken die de liefde verbeelden. Samen geven ze een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst gevormd hebben – van de late zestiende eeuw tot nu. De kern wordt gevormd door een reeks real-life love stories over de liefde in al haar vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint.

LOVE STORIES is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, Hermitage Amsterdam en de Dutch National Portrait Gallery.
Write your awesome label here.
Over proudies

Een online academie bij jouw thuis!

Krijg onbeperkt toegang tot Proudies en leer elke dag iets nieuws. Met onze online lezingen en cursussen in acht verschillende categorieën is er voor ieder wat wils.