10 tips schilderen voor beginners

Iedereen die ooit geschilderd heeft weet hoe moeilijk het kan zijn. Welke kleuren ga je gebruiken, welke kwasten, wat voor een soort verf en vooral: wat ga je schilderen. Hieronder 10 tips, die je gaan inspireren om lekker aan de slag te gaan. 

Beslis wat je wil schilderen. Een goed schilderij begint met een goed onderwerp.

Als het om schilderen gaat, is het moeilijkste deel vaak te beslissen wat je gaat schilderen. Een goed schilderij begint met een leuk onderwerp, dus het is belangrijk om iets te kiezen waar je gepassioneerd over bent of dat je op de een of andere manier aanspreekt. Als je moeite hebt om ideeën op te doen, zijn er een paar methoden die je kunt proberen. Kijk eerst eens rond in jouw huis en kijk of er iets is waar het oog op valt. Misschien staat er een vaas met bloemen op de keukentafel, of een foto van een plaats je dierbaar is. Je kunt ook proberen online ideeën op te doen. Er zijn eindeloos veel inspiratiebronnen, van websites over kunstwerken tot sociale media zoals Pinterest. Welke weg je ook kiest, vergeet niet dat het belangrijkste is dat jij een onderwerp kiest waarin je geïnteresseerd bent. Jij moet het tenslotte gaan schilderen!

Kies je kleuren.

Als je bent zoals de meeste mensen, hebt je waarschijnlijk een favoriete kleur. Maar bij het kiezen van kleuren voor je schilderen is het belangrijk om verder te kijken dan uw persoonlijke voorkeur. Beeld je in wat je wil uitbrengen met het schilderij, welk gevoel je wil overdragen. Het goede nieuws is dat er geen vaste regels zijn voor het kiezen van kleuren. Afwijken van de norm kan bij uitstek een leuke twist aan jouw schilderij geven! Twijfel vooral niet te lang, kijk wat je mooi vindt en ga er voor!

Maak vooraf een schets van het idee. 

Met een schets kan je de compositie van het schilderij plannen en ervoor zorgen dat alles in verhouding is. Je wilt immers niet dat het eindproduct uit verhouding is! Zie de schets als de fundering van je creatieve proces!

Begin eerst met de achtergrondkleur en werk van daaruit verder. 

Zoals elke kunstenaar weet, kan het ontmoedigend zijn om met een leeg doek te beginnen. Er zijn zoveel mogelijkheden en het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Een handige tip is echter om eerst met de achtergrondkleur te beginnen en van daaruit verder te werken. Zo voorkom je dat je andere kleuren uitsmeert terwijl je werkt. Als de achtergrond klaar is, kun je andere elementen en details toevoegen. Deze techniek kan helpen om het schilderij een gevoel van samenhang en coherentie te geven. Dus als u de volgende keer vastzit, vergeet dan niet eerst met de achtergrondkleur te beginnen!

Heb geduld! Schilderen vergt tijd en geduld, maar uiteindelijk is het de moeite waard.

Geduld is een schone zaak, zegt men. En toch is het een van de moeilijkste dingen om te oefenen - vooral wanneer je probeert een schilderij te voltooien. Iedereen kent de frustratie van het werken aan een werk dat maar niet af lijkt te komen, hoe hard je ook probeert. Maar de waarheid is dat schilderen een langzaam proces is, en haastige spoed leidt alleen maar tot slechte resultaten. Geduld is essentieel bij het schilderen, zowel bij het wachten tot de verf droog is als bij het nemen van de tijd om een echt mooi kunstwerk te maken. Dus als je de volgende keer gefrustreerd raakt over jouw schilderij, haal dan diep adem en denk eraan - goede dingen komen toe aan wie wacht.

Wees niet bang om te experimenteren. 

Een van de beste dingen aan schilderen is dat er geen regels zijn. Je kunt de fantasie de vrije loop laten, en er is geen verkeerde manier om het te doen. Wees dus niet bang om te experimenteren! Probeer verschillende technieken en kleurenschema's uit, en kijk wat jij het mooist vindt. Misschien houd je niet van elk schilderij dat je maakt, maar ook dat is niet erg. Het hoort allemaal bij het proces. En wie weet? Misschien wordt een van jouw experimenten wel een meesterwerk. Dus ga er voor en schilder je hart uit!

Houd de penseel schoon terwijl je bezig bent.

Iedereen die ooit heeft geprobeerd te schilderen, weet dat het mengen van kleuren een lastige zaak kan zijn. Zelfs de kleinste misrekening kan resulteren in een ongewenste tint. Daarom is het belangrijk om uw penseel schoon te houden terwijl je schildert. Doet je dat niet, dan raken de kleuren door elkaar en eindig je met een modderige en waarschijnlijk bruinige puinhoop. Hoewel het misschien een gedoe lijkt om te stoppen en de penseel schoon te maken telkens wanneer je van kleur verandert, is het op de lange termijn de moeite waard. Een beetje moeite nu bespaart later een hoop frustratie. Dus als je de volgende keer gaat schilderen, denk er dan aan de penseel schoon te houden. Dat maakt het proces een stuk eenvoudiger - en een stuk leuker.

Neem pauzes wanneer je ze nodig hebt! 

Het kan gemakkelijk zijn om te verdwalen in een schilderij, vooral wanneer je echt in de flow zit. Maar het is belangrijk om af en toe een pauze te nemen, zodat je niet overweldigd raakt. Geloof me, het schilderij is er nog steeds als je terugkomt. En je kunt het met een frisse blik bekijken en misschien zelfs nieuwe ideeën opdoen. Dus neem een pauze, neem een koffie of maak een wandeling buiten.

Heb plezier! 

Iedereen die ooit heeft geprobeerd iets te creeën weet dat het niet altijd gemakkelijk is. Bij schilderen liggen er uitdagingen zoals het kiezen van de juiste kleuren en het precies goed krijgen van de verhoudingen. Maar schilderen moet leuk zijn, dus is het belangrijk om te ontspannen en te genieten van het creëren van iets nieuws. Ter afsluiting een paar tips vanuit Proudies om extra plezier te beleven aan het schilderen:
  • Kies een onderwerp dat je interesseert. 
  • Experimenteer met verschillende technieken. Er is geen goede of verkeerde manier om te schilderen, dus wees niet bang om iets nieuws te proberen. 
  • Gebruik heldere kleuren. Door een vleugje kleur toe te voegen kan een schilderij echt tot leven komen. 
  • Neem de tijd. Een schilderij overhaasten leidt alleen maar tot frustratie. Neem dus de tijd en geniet van het proces om iets nieuws te creëren.
  • Streef niet naar perfectie. We maken allemaal fouten, imperfecties kunnen een schilderij juist interessanter en unieker maken.
  • Laat uw verwachtingen los; heb gewoon plezier en kijk waar jouw creativiteit je brengt.
  • Wees flexibel. De beste schilderijen zijn vaak die zich organisch ontwikkelen
  • Wees geduldig. Al het moois vergt tijd!
Begin met onze cursus schilderen voor beginners