Waarom schilderen gezond is voor je

Pauline de Bruijn
Schilderen is een kunstvorm die ons niet alleen in staat stelt om onze creativiteit te uiten, maar ook bijdraagt aan onze gezondheid en mentale welzijn. Het is een bron van therapeutische en psychologische voordelen, waardoor het schilderen een krachtige tool is voor persoonlijke groei en ontwikkeling.


Fysieke Gezondheid
Schilderen helpt bij het verbeteren van de fijne motoriek en de hand-oog coördinatie. Het creëert een platform voor mensen van alle leeftijden om de fijne motorische vaardigheden te verfijnen en te verbeteren. Dit is vooral gunstig voor oudere volwassenen, aangezien het helpt bij het behoud van motorische vaardigheden en het voorkomen van leeftijdsgebonden degeneratieve aandoeningen zoals dementie.

Mentale Gezondheid
Het schilderen heeft ook een positieve invloed op onze mentale gezondheid. Het fungeert als een vorm van expressieve therapie waarbij men gevoelens, emoties en stress kan vrijgeven. Dit kan leiden tot vermindering van angst en depressie. Schilderen kan ook helpen bij het verbeteren van het zelfvertrouwen, aangezien het voltooien van een schilderij een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen oplevert.

Mindfulness
Schilderen bevordert mindfulness. Door je te concentreren op het schilderij, ben je volledig aanwezig in het moment. Deze staat van 'flow' kan stress en spanning verminderen, en je helpt om je gedachten en zorgen opzij te zetten. Dit kan leiden tot een verbeterd welzijn en een afname van negatieve gevoelens.

Emotionele Intelligentie
Het proces van schilderen moedigt zelfexpressie en communicatie aan. Het stelt ons in staat om onze gevoelens en emoties op een niet-verbale manier uit te drukken. Dit helpt bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie, omdat het ons in staat stelt om onze emoties te begrijpen en te beheersen.

Sociale Vaardigheden
Schilderlessen en workshops kunnen sociale interactie bevorderen. Ze creëren een ruimte voor mensen om te communiceren, samen te werken en van elkaar te leren. Dit kan sociale vaardigheden en interpersoonlijke relaties verbeteren.

Conclusie

Schilderen is niet alleen een vorm van kunst, maar ook een bron van talrijke gezondheids- en psychologische voordelen. Het kan fungeren als een therapeutische tool, bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid, en helpen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden. Dus of je nu een professionele kunstenaar bent, of iemand die gewoon wil genieten van de vreugde van het schilderen, het opnemen van deze kunstvorm in je routine kan een positieve invloed hebben op je algehele gezondheid

Proudies Schilder cursus

In deze online cursus leer je aan de hand van de 'Vijgen' van Henk Helmantel schilderen op een doek met olieverf.Van kleurgebruik tot compositie. Onze expert Nicolette vertelt je er alles over!