Voordelen voor werkgevers om door te werken met een AOW'er

Eva Grandia
Ook dit jaar kan het voor jou als werkgever interessant zijn om een AOW’er met veel kennis en ervaring in dienst te nemen of te houden. Wij ervaren dat zowel werkgevers als werknemers niet op de hoogte zijn van de wettelijke verschillen tussen de ‘gewone’ werknemer en de AOW’er en de voordelen die dit meebrengt.

Minder premies

Voor jouw werknemers betaal je normaliter premies voor de WW, AOW, WAO, WIA en de ZW. Een AOW’er maakt geen aanspraak meer op deze uitkeringen in verband met de AOW-uitkering. Je hoeft deze premies dus niet meer te betalen. Afhankelijk van de pensioenovereenkomst betaal je in sommige gevallen een pensioen premie. 

In geval van ziekte

Voor werknemers betaa je bij ziekte 104 weken minimaal 70% van het loon door. Dit geldt niet voor een AOW’er. Daarvoor betaal je slechts maximaal 13 weken het loon door. Binnenkort wordt deze periode zelfs verkort naar 6 weken. 

Geen transitie vergoeding

De transitie vergoeding is een vergoeding waarop de werknemer vaak recht heeft bij een beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. Een AOW’er hoeft in principe niet meer te werken om in zijn inkomen en levensonderhoud te voorzien, omdat hij een uitkering krijgt. Je hoeft daarom geen transitie vergoeding te betalen bij het ontslag van een AOW’e

Meer (tijdelijke) arbeidsovereenkomsten

Een reeks van opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt een keten genoemd. De zogenoemde ketenbepaling is voor tijdelijke contracten voor AOW-gerechtigden van toepassing.

Je mag als AOW-gerechtigde op maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar werken. Na meer dan 6 opvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar wordt uw tijdelijke contract automatisch een vast contract.

Alleen de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt, tellen mee voor de keten. Ook moeten de periodes tussen de tijdelijke contracten 6 maanden of korter duren. Bij een tussenperiode van meer dan 6 maanden gaat er een nieuwe keten lopen.

Kortere opzegtermijn

De opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst is meestal afhankelijk van de duur van het dienstverband. Deze kan oplopen tot vier maanden en zelfs nog langer wanneer daarover andere afspraken zijn gemaakt. Voor een AOW’er geldt altijd een opzegtermijn van één maand.

Conclusie

Naast enorme kennis, loyaliteit en productiviteit, brengt de wet veel interessante voordelen om (door) te werken met AOW’ers.

Vragen over het werken van en met een AOW’er of wilt u de mogelijkheden daarvan verkennen? Neem dan gerust contact met ons op.
Write your awesome label here.
Over proudies

Een online academie bij jouw thuis!

Krijg onbeperkt toegang tot Proudies en leer elke dag iets nieuws. Met onze online lezingen en cursussen in acht verschillende categorieën is er voor ieder wat wils.