Hoe meditatie kan helpen bij het stoppen van piekeren

Sanne Krielaart
Piekeren kan een zeer uitputtende gewoonte zijn die ons afleidt van het huidige moment en ons energie en focus ontneemt. Gelukkig is meditatie een bewezen techniek om de geest te kalmeren en ons te helpen stoppen met piekeren.


Meditatie is een oefening waarbij je je aandacht richt op bijvoorbeeld je ademhaling, een beeld of een mantra. Door je hierop te concentreren, leer je je geest te kalmeren en je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan. Dit kan leiden tot een diep gevoel van ontspanning en kalmte.

Om meditatie te gebruiken als hulpmiddel om piekeren te stoppen, is het goed om een meditatie routine ontwikkelen. Begin met slechts een paar minuten per dag en verhoog geleidelijk de tijd naarmate je meer ervaring opdoet. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt en probeer je geest te kalmeren door je te concentreren op je ademhaling.

Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen naar zorgen of angsten, breng dan je aandacht terug naar je ademhaling of het object van je meditatie. Erken de gedachten zonder oordeel en laat ze rustig voorbijgaan, zonder dat je erin meegaat. Dit kan moeilijk zijn in het begin, maar na verloop van tijd zul je merken dat je beter in staat bent om je gedachten los te laten en je te concentreren op het huidige moment.

Het regelmatig beoefenen van meditatie kan je helpen bij het stoppen van piekeren. Het kan je helpen om meer in het moment te zijn en minder bezig te zijn met zorgen over de toekomst of spijt over het verleden. Bovendien kan meditatie bijdragen aan het verminderen van angst en stress, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een betere nachtrust en meer energie gedurende de dag.

Meditatie is een krachtige techniek die kan helpen bij het stoppen van piekeren en het verminderen van angst en stress. Het vergt oefening en toewijding, maar het kan een geweldige manier zijn om je geest te kalmeren en meer in het moment te leven. En goed nieuws! Bij Proudies hebben we nu een splinternieuwe Meditatie & Mindfulness cursus online staan.