Efficiënt tuinieren: verbouw groente en kruiden op een vierkante meter

Sanne Krielaart
Biologische groenten en kruiden verbouwen volgens de ‘Een-Vierkante-Meter Methode’. Geweldig voor zowel beginnende als doorgewinterde tuiniers, tuinieren op vierkante voet produceert een mooi gewas én is gemakkelijk te onderhouden.
Door je eigen groenten te telen, kun je het bezoek aan de winkels minimaliseren en verminder je zo de ecologische voetafdruk. Het is een geweldige manier om te weten waar je voedsel vandaan komt en om gezond te eten.

En het allerbelangrijkste voordeel: het is ook enorm leuk om te doen.

Wat is ‘Een-Vierkante-Meter-Tuinieren’?

Het is een vorm van tuinieren waarbij je een verhoogd bed en vierkante vloerroosters gebruikt om de tuin in vierkante secties te verdelen. Deze methode werd uitgevonden door Mel Bartholomew een bouwingenieur met een passie voor tuinieren. Hij was gefrustreerd door de traditionele tuinier methoden en de intensieve arbeid die nodig was en besloot een betere manier te bedenken. Zijn methode wordt tegenwoordig over de hele wereld gebruikt.

De voordelen van tuinieren op vierkante meters

Deze methode van tuinieren is gunstig omdat je veel controle hebt over je planten. Het is enorm efficient, waardoor je een verscheidenheid aan planten kunt kweken in een kleine ruimte. Het is daarom uitermate geschikt voor mensen met een beperkte buitenruimte. Er zijn ook andere voordelen: zo heb je geen zwaar materiaal nodig, makkelijker indien je een fysieke beperking hebt, minder onkruid en het is makkelijk om het te beschermen tegen vogels en insecten. 
Door minder ruimte te gebruiken dan bij traditioneel tuinieren, heeft u minder water, minder tijd en minder compost en mulch nodig. 

Hoe begin je aan een vierkante voet tuin?

Bepaal de grootte en vorm van uw tuin. Vierkante voet tuinen zijn meestal vierkant of rechthoekig van vorm, met afmetingen van 4×4, 4×6 of 4×8. Zorg ervoor dat de afmetingen deelbaar zijn door 12, zodat u het traditionele plantenrooster van vierkante voet kunt gebruiken. 

Als ze 1,20 meter breed zijn, krijgt u ook gemakkelijk toegang tot uw planten.
Kies een locatie voor uw tuin. De beste locaties zijn zonnig, maar halfschaduw kan ook.

Zorg voor een goede afwatering en beluchting van de plek, zodat je planten de beste kans hebben om te gedijen.

Als je jouw tuin frame op de grond plaatst, graaf dan eventueel gras eronder op om ervoor te zorgen dat het niet door uw tuinbed groeit. Je kunt ook een laag karton plaatsen om te voorkomen dat er nieuw gras op komt. Als het niet op de grond gaat, kun je er plastic zeildoek onder plaatsen om te voorkomen dat de grond op een terras of balkon terechtkomt.

Meet uw tuin in vierkanten van 30 cm door touw of latten in de lengte en kruislings te plaatsen.

Voeg vervolgens je grondmix toe van 1/3 turf, 1/3 grof vermiculiet en 1/3 van een goed gemengde compost. Het mengsel kan bestaan ​​uit biologische grond, kippen- en koeien mest of compost uit het tuincentrum. Je kunt ook wat perliet toevoegen om meer vocht vast te houden.

Zodra je grond klaar is, kun je beginnen met planten! Plant elk type plant op zijn eigen vierkant en zorg voor voldoende ruimte tussen elk vierkant voor eenvoudig onderhoud.

Geef uw tuin regelmatig water en voeg om de paar maanden compost toe om ze gezond te houden. Met een beetje zorg zal je vierkante meter tuin bloeien

Onderhoud en tips

Je kunt bijna alle kruiden en groenten in uw tuin kweken, hoewel zeer grote of wijdverspreide groenten meer dan één vierkant in beslag nemen. Houd hier rekening mee door er meer dan één ruimte voor te gebruiken.
Voeg na zware regenval compost toe aan de bovengrond om de uitgeloogde voedingsstoffen te verrijken. Je kunt ook een organische meststof met langzame afgifte toevoegen en door de eerste vijf centimeter aarde mengen, zodat de planten tijdens het regenseizoen gevoed blijven.
Veel plezier en we zijn erg benieuwd naar het resultaat. Stuur jouw foto’s op naar [email protected]