Musea agenda: Welke musea bezoek jij deze maand?

Sanne Krielaart
Houd de komende maanden een dag of twee vrij in je agenda, want deze museumtentoonstellingen wil je niet missen. Speciaal voor jou heeft Proudies de mooiste exposities van de komende periode uitgezocht om je alvast een richting te geven. Tijd om te genieten van al het moois dat in Nederlandse musea te zien is!

Kunst na Auschwitz

Je moet er voor in de stemming zijn, maar de tentoonstelling van makers Boris Lurie & Wolf Vostell in Kunstmuseum Den Haag is te indrukwekkend om aan je voorbij te laten gaan. De twee hebben het lef om schockerende beelden van de Holocaust te combineren met oppervlakkige reclame-uitingen, om zo de gruwelijkheden van het Nazi-tijdperk flink door te laten dringen. Kunst na Auswitz is te zien vanaf 29 januari 2022 tot en met 29 mei 2022 in Kunstmuseum Den Haag.

Natuur op je bord

Steeds vaker zie je dessertjes gedecoreerd met eetbare bloemen. Denk aan lavendel, viooltjes, vlierbloesem of Oost-Indische kers. En daar stopt het niet. Over de hele wereld zijn bakkers creatief in de weer met botercrème. Dat resulteert in de prachtigste taarten met zelf gedraaide bloemen. Op youtube vind je ontelbaar veel video’s met hoe je deze roosjes het best maakt. Al blijft de absolute topper op instagram de zogenaamde ‘succulent cake’: een cake met verschillende vetplanten gemaakt van botercrème. Klinkt misschien wat raar, maar leuk ziet het er in elk geval uit!

Ontdek het vroege werk van Keith Haring

Van 8 maart tot en met 26 september is het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen het domein van de wereldberoemde straatkunstenaar Keith Haring. In een unieke tentoonstelling toont het Limburgse museum namelijk veel van zijn vroege werk (1980 tot en met 1984). Je kent zijn Haring waarschijnlijk wel van de kenmerkende, ogenschijnlijk simpele mensfiguren. Met zijn street art stelt de kunstenaar maatschappelijke issues aan de kaak. De absolute topstukken zijn de zestien wandonderdelen van de 'Grace House Murals'. Dit werk, afkomstig van de muur van een jeugdcentrum in New York, is voor het eerst te zien in Europa.

Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd

Het Rijksmuseum Amsterdam toont met de tentoonstelling 'REVOLUSI! Indonesië onafhankelijk' een internationaal perspectief op de revolutie in het Zuidoost-Aziatische land tussen 1945 en 1949. Hoe beleefden strijders, kunstenaars, journalisten en burgers de onafhankelijkheidsstrijd? Bekijk meer dan tweehonderd objecten van over de hele wereld. Uniek is daarbij dat zeven van de belangrijkste kunstwerken uit het Presidentieel Paleis van Indonesië voor het eerst te zien zijn buiten het eigen land, in het Rijksmuseum dus! Bezoek REVOLUSI! van 11 februari tot en met 5 juni.

Strandbeesten; de nieuwe generatie

Indrukwekkende geraamtes, zelfstandig bewegend in de wind: de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen (1948) wandelen regelmatig langs de Haagse kustlijn. Ze zijn bovendien in de hele wereld getoond. Naast de Animaris Omnia, die sinds 2018 in de Tuinzaal van het Kunstmuseum is te zien, zijn vanaf 26 februari zowel in de Projectenzaal als buiten langs de vijverrand tien strandbeesten in chronologische volgorde van de strandbeesten-evolutie te bewonderen. Jansen: “Sinds 1990 houd ik me bezig met het maken van nieuwe vormen van leven. Het oermateriaal is geen eiwit, zoals in de bestaande natuur, maar elektriciteitsbuis. Mijn strandbeesten halen energie uit de wind en hoeven dus niet te eten. In de loop der tijd heeft zich een evolutie voltrokken die zichtbaar is in de opeenvolgende generaties. In de presentatie van het Kunstmuseum wordt dat duidelijk zichtbaar.” Bezoek de tentoonstelling in kunstmuseum in Den Haag van 26 februari 2022 t/m 03 juli 2022

Nieuwe ingredienten

Ei vervangen door banaan, cashewnoten in plaats van kaas, of zelfs kikkererwtenvocht (‘aquafaba’) voor eiwit. Moet het nog gezegd worden dat we steeds creatiever worden met het verzinnen van vervangers? De redenen zijn uiteenlopend: veganisten die geen eieren of boter eten, mensen met een allergie voor gluten of lactose of zoetebekken die toch wat minder geraffineerde suiker willen binnen krijgen. Op het wereld wijde web wordt de term ‘swapping’ geregeld gebruikt. Onze favorieten: banaan i.p.v. eieren, havermout i.p.v. paneermeel, Griekse yoghurt i.p.v. boter en notenmeel i.p.v. witte bloem.

Korda: Cuba, Che, Glamour

Met grote trots toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland met werken van Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez, beter bekend als Korda. Zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara is wereldberoemd. De tentoonstelling laat zien dat Korda veel meer was dan de fotograaf van die ene foto en de revolutie. Korda: Cuba, Che, Glamour toont een selectie van zijn allerbeste werken; van glamour en vrouwelijk schoon tot reclamefotografie, naar krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie tot Cubaanse bevolking en onderzeese natuurbeelden. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Terra Esplêndida en The Estate of Alberto Korda, gerund door zijn dochter Diana Diaz en Cubaanse kunstcriticus en conservator Cristina Vives. 'Korda: Cuba, Che, Glamour' in het Cobra Museum in Amstel van vrijdag 18 mrt 2022 t/m zondag 26 jun 2022