Thuis tuinieren: het is makkelijker dan je denkt!

Sanne Krielaart
De zon is heerlijk weer doorgebroken deze week en ook de temperaturen stijgen weer naar boven de 10 graden. De planten beginnen te groeien. Volgens de tuinkalender is maart de perfecte maand om weer aan de slag te gaan met je tuin of balkon. Tuinieren is namelijk niet alleen heel leuk, het is ook heel goed voor je. Het brengt je naar letterlijk naar buiten, verbrandt er calorieën mee en het levert ook zichtbare resultaten op zoals prachtige bomen, struiken, bomen, groenten en fruit op. Maart is de eerste drukke maand van het jaar binnen de tuinkalender. De temperaturen worden geleidelijk aan zachter, de eerste bloemen komen tevoorschijn en heel wat onderhoudsklusjes staan te wachten. Wij brengen een duidelijk overzicht van tuinklusjes die deze maand gedaan kunnen worden.

Bemesten van jouw tuin

Het is koud geweest afgelopen maanden, geef daarom het gazon zuurstof door te gaan beluchten. Doe dit met een gazonbeluchter of verticuteermachine. Voed daarna het gazon door een laagje compost over het gazon te strooien.

Nestkastjes

Nestkastjes die in het najaar nog niet werden ophangen moeten nu wel dringend de tuin in, zodat de vogels er kunnen aan wennen vooraleer het broedseizoen begint. Hang de nestkasten op met de opening naar het oosten of het noordoosten.

Moestuin

Onze zintuigen helpen ons in het huidige moment te komen; gewoon luisteren naar geluiden terwijl ze komen en gaan, kan zeer ontspannend zijn. Neem even de tijd om stil te zijn en luister - misschien een voorbijrijdende auto, zingende vogels, de wind, het geluid van een deur die dichtgaat of stilte. Kijk of u alleen het rauwe geluid kunt opmerken, en het volume, de toonhoogte, de toon en het ritme, in plaats van verstrikt te raken in gedachten over wat u hoort, alsof u een microfoon bent en de geluiden gewoon naar u toe laat komen.

Bloembollen

Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten mogen nu al de grond in. Gladiolen, crocosmea en anemoontjes komen hiervoor in aanmerking. De nog meer vorstgevoelige zomerbloeiende bloembolplanten zoals de ananasplant (Eucomis) en de tijgerbloem (Tigridia) kunnen beter nog wat binnen blijven en pas volgende maand buiten worden uitgeplant.