Musea agenda Juli: Welke musea bezoek jij deze maand?

Sanne Krielaart
Houd de komende maanden een dag of twee vrij in je agenda, want deze museumtentoonstellingen wil je niet missen. Speciaal voor jou heeft Proudies de mooiste exposities van de komende periode uitgezocht om je alvast een richting te geven. Tijd om te genieten van al het moois dat in Nederlandse musea te zien is in Juli.

Veel leesplezier✨

À la campagne - Van Maris tot Monet

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komen naar Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. De tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet is van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden.

Fries Museum
friesmuseum.nl


Het Verhaal van Voorschoten

Het begint zo’n 5000 jaar terug met de sporen van de oudste bewoning. Rond het begin van de jaartelling waren de Romeinen in onze streken. Het kanaal van Corbulo werd gegraven, waarvan de resten tot het UNESCO Werelderfgoed behoren. We vertellen over de eerste vermelding van ons dorp, in de vroege middeleeuwen. We laten vondsten zien uit het dorpscentrum, met de focus op de drinkwatervoorziening in die periode.Het rijke agrarische verleden en de buitenplaatsen komen aan bod. Rond 1750 telde Voorschoten zo’n 25 buitenplaatsen, waar de elite van Leiden en Den Haag de zomer doorbracht. In Voorschoten was de lucht heerlijk fris, en het dorp was vanuit de steden in korte tijd te bereiken.De beroemde burgemeester uit de 19e eeuw, J. P. Treub, krijgt een eresaluut. Hij heeft heel veel betekend voor het onderwijs en de modernisering van de plattelandsgemeente.

Uiteraard besteden we aandacht aan de Zilverfabriek, als voorbeeld van de kunstnijverheid. Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet. In de 19e eeuw kwamen de trein en de stoomtram, gevolgd door de beroemde elektrische ‘Blauwe Tram’. Nieuw is het thema ‘Het culturele leven na WOII’. De tentoonstelling sluit af met de snelle uitbreiding van Voorschoten met nieuwbouwwijken. Hij is te zien vanaf 15 juni tot en met 4 september. 

Museum Voorschoten
museumvoorschoten.nl

Schurend  Paradijs

In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren werd. De tentoonstelling Schurend Paradijs start vanuit zijn zoektocht naar een ‘Aards Paradijs’: een modernistische droom van een maakbare wereld op basis van vorm en stijl, waarin de mensen vanuit vrijheid naar het ware, goede en schone streven. Het lukte Mondriaan min of meer zijn paradijs te verwezenlijken, in zijn kunst en zijn ateliers. In zijn persoonlijke zoektocht naar zijn ideaal liet Mondriaan het natuurlijke achter zich, en bracht er geconstrueerde ordening voor in de plaats.

Twaalf hedendaagse kunstenaars zijn door Kunsthal KAdE uitgenodigd om een ruimte te vullen met hun blik op de chaotische wereld van vandaag. Voor het eerst wordt ook gebruik gemaakt van een tweede tentoonstellingslocatie: de Elleboogkerk in Amersfoort, op loopafstand van Kunsthal KAdE. De tentoonstelling duurt tot 14 augustus.

Kunsthal kAdE
kunsthalkade.nlBarokke tekeningen

Alida De Italiaanse tekeningen van Teylers Museum zijn wereldberoemd. Ze behoren tot de belangrijkste aanwinst uit de geschiedenis van het museum: de aankoop in 1790 van meerdere albums met tekeningen uit de verzameling van Koningin Christina van Zweden (1626-1689) en de Romeinse edelman Livio Odescalchi (1658-1713). In deze tentoonstelling toont het museum een selectie van de mooiste Italiaanse tekeningen uit de zeventiende eeuw, de periode van de barok. Laat je meevoeren door het drama en de emotie in het werk van grote barokkunstenaars als Annibale Carracci, Guido Reni, Guercino, Salvator Rosa en Giovanni Lorenzo Bernini.

Teylers Museum
eylersmuseum.nl

Here we are! Women in Design

Here We Are! Een viering van ruim honderd vrouwen die bepalend zijn voor design. Stap in een grootse en veelzijdige tentoonstelling van 120 jaar aan meubels, keramiek, glaswerk, juwelen, mode, grafische vormgeving en textiel. Bijzondere stukken uit de collectie van Vitra Design Museum vormen het uitgangspunt. Van Bauhauspioniers en het ontwerp van ruimtecapsule-interieurs, tot legendarische designklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak hervormen. Ontdek in de Kunsthal een nieuwe visie op het verhaal van modern en hedendaags design.

Ontwerpen van pionierende vrouwen vanaf begin vorige eeuw krijgen in Here We Are! een verdiende plek in de spotlight. Iconische designs zoals Greta Magnussons ‘Grasshopper’ lamp, Liisi Beckmanns kleurrijke, plastic fauteuil en Cini Boeri’s glazen ‘Ghost chair’ zijn te zien. Andere highlights zijn modernistische stukken van de beroemde Charlotte Perriand, Eileen Gray en Clara Porset. Zij maakten hun legendarische ontwerpen in de schaduw van hun mannelijke collega’s. Maar ook minder bekende baanbrekende vrouwen worden uitgelicht. Louise Brigham publiceert in 1909 een vooruitstrevend boek over hoe zelf meubels te maken van gebruikte materialen. En we zien een zelden getoond tapijt van vernieuwer Gunta Stölzl: het eerste vrouwelijke afdelingshoofd van het Bauhaus.


Kunsthal Rotterdam
kunsthal.nl