Top 7 Italiaanse restaurants in Nederland

Sanne Krielaart
Van antipasti en een simpele pasta tot uitgebreid klassiek Italiaans tafelen. Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam. Waar eet je écht Italiaans? Gun jezelf de lekkerste adressen van Friesland tot Limburg. Wij nemen je mee in een culinaire tour door Nederland met de lekkerste restaurants. Gekeurd en geproefd door het community team van Proudies.


Veel leesplezier✨

Toscanini - Amsterdam

Bij deze fameuze Italiaan in de Jordaan eet je al jarenlang de lekkerste gerechten. Zomaar binnen lopen heeft hier geen zin, want elke avond is het volle bak. Vanwege de maatregelen is de capaciteit in de keuken beperkt. Even dus geen proeverij van zes gangen, maar een wisselend drie- of viergangenmenu.

> Toscanini, Lindengracht 75, Amsterdam, Jordaan

De Pizzaplaats - Eindhoven

Eveneens een adresje voor vaak. De Pizzaplaats is groot, kidsproof en immer gezellig. Klinkt goed, maar het wordt pas echt een aanrader dankzij de opvallend goede pizza's uit de gigantische houtoven. De pizza's worden vers gemaakt van huisgemaakte zuurdesem die wordt toegevoegd aan het deeg. Het seizoen bepaalt welke groenten er op je pizza liggen, want vers moet het zijn. Om die kwaliteit te waarborgen, is de kaart klein gehouden. De pizza's hebben namen als Zoete Geit, Huisdokter en Out of the Blue. Een heerlijke optie aan de rand van het Eindhovense centrum (naast de oude Plaza Futura).

> De Pizzaplaats, Leenderweg 63, Eindhoven

Mario - Wormerland

Restaurant MARIO is door verschillende partijen al meerdere malen uitgeroepen tot Beste Italiaanse Restaurant van Nederland. Wie zijn wij om daar aan te toornen? Het restaurant hanteert een eenvoudige Italiaanse kookfilosofie die van vader op zoon is doorgegeven – Italiaanse familie-stijl-galore. Laat je vooral verrassen door chef Mario Uva. In dat geval passeren er acht (!) gerechten de revue, alles met bijpassende wijnen. Voor live muziek is ook gezorgd (leuk). Het restaurant bestaat als sinds 1967, dit jaar 50 jaar dus, en dat wordt op verschillende momenten door het jaar gevierd. Mocht je na die acht gangen nu geen stap meer kunnen zetten – grote kans – rol dan naar boven waar een aantal slaapkamers ingericht is. Moet je vooraf wel even het arrangement boeken.

> Mario, Neck 15, Wijdewormer


Mediterraneo - Maastricht

Voor een avond Italiaanse verwennerij hoef je zoals gezegd niet helemaal naar Italië. Al helpt het wel als je al een stukje zuidwaarts rijdt. Stop in Maastricht en sluit aan bij Mediterraneo. Op de dagen dat het restaurant geopend is, gaan de eigenaren 's ochtends boodschappen doen. Zelf, altijd. Want vers moet alles zijn en daar mag geen twijfel over bestaan. En mooi, want dat is ook belangrijk –Mediterraneo doet álles op zijn Italiaans. Warm en sfeervol is het restaurant, alert en meer dan professioneel is de bediening (hulde) en goddelijk zijn de bourgondische Italiaanse gerechten.

 > Mediterraneo - Rechtstraat 73, Maastricht

Il Gattopardo - Rotterdam

Salvatore groeide op in Sicilië. Hij leerde het vak van zijn ouders en grootouders en kookt al zo lang hij zich kan herinneren. Zijn doel? Iedere gast een authentieke beleving bieden. De focus van restaurant Il Gattopardo ligt op de Mediterrane keuken met Italiaanse/Siciliaanse gerechten als basis. Salvatore werkt alleen met de beste ingrediënten en gebruikt veel seizoensproducten. Het resultaat is pure smaken en gerechten die voor zichzelf spreken. Het ziet er op het eerste oog misschien wat simpel uit, maar vergis je niet: aan elk detail is gedacht. Van het kraakverse, nog warme broodje dat op tafel komt tot de bijpassende wijnen die met zorg worden uitgekozen door Vincent, the devil is in the details. 

 > Il Gattopardo - Deliplein 2, Rotterdam

47 Anno Domini - Groningen

Het zuiden proeven in het noorden van ons nederig landje? In Groningen kun je bij ristorante en winebar 47 Anno Domini voor de lekkere Italiaanse trek terecht. Hier is de keuken klassiek Italiaans, maar heeft wel een moderne draai gekregen. Antipasti, pasta, pizza én vleesgerechten staan op de lunch- en dinerkaart. De chef’s favorite (en ook zeker die van ons!) is de risotto met tomaat-langoustine bisque, mosselen, dragon en langoustines.Het zuiden proeven in het noorden van ons nederig landje? In Grunn (je weet wel Groningen) kun je bij ristorante en winebar 47 Anno Domini voor de lekkere Italiaanse trek terecht. Hier is de keuken klassiek Italiaans, maar heeft wel een moderne draai gekregen. Antipasti, pasta, pizza én vleesgerechten staan op de lunch- en dinerkaart. De chef’s favorite (en ook zeker die van ons!) is de risotto met tomaat-langoustine bisque, mosselen, dragon en langoustines.


 > 47 Anno Domini - Rademarkt 15, Groningen