Gustav Klimt, Goud en kleurrijk

Sanne Krielaart
In het keizerlijke Wenen van eind 19e eeuw was Gustav Klimt één van de belangrijkste decoratieschilders van de weelderige monumenten aan de Ringstrasse. Aan het begin van de nieuwe eeuw had hij een voortrekkersrol in de Wiener Secession, een beweging die zich wilde losmaken van de academische kunst. Klimt, die zowel beroemd als omstreden was, effende de weg naar de moderne schilderkunst. Het goud en de decoratieve patronen die zijn werken kenmerken, staan symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie van Frabique des Lumiéres omvat de werken die Klimts werk typeren en hem zo beroemd hebben gemaakt – zijn ‘gouden fase’, portretten en landschappen. Lees meer over Gustav Klimt in onze blog.

Veel leesplezier✨

Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862-1918) is een van de bekendste Oostenrijkse kunstenaars. Hij werd op 14 juli 1862 geboren in een vrij arm gezin in Baumgarten bij Wenen. In zijn jeugd bezocht hij de kunstnijverheidsschool in Wenen. Zijn eerste grote kunstwerk maakte hij tussen 1886 en 1888. Samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch maakte hij toen een plafondschildering in het Burgtheater van Wenen.

De Oostenrijkse kunstenaar is opgeleid aan de kunstnijverheidsschool van Wenen tussen 1876 en 1882. Vlak na zijn opleiding schildert hij nog in een variant van de conservatieve neoclassicistische stijl. Maar Klimt ontpopt zich al gauw als een vernieuwer. Hij wordt buitengewoon actief in de avant-garde bewegingen in het Wenen van rond 1900. Ook werkt hij mee aan de wereldtentoonstelling van Parijs.

Klimt richtte in 1898 de Wiener Secession op. Leden van deze groep zetten zich af tegen de bestaande academische kunstenaarsverenigingen. De Weense groep propageerde onder leiding van Gustav Klimt de Jugendstil.

De kus

Klimt maakte De Kus rond 1908. Het schilderij dat een afmeting van 180 bij 180 centimeter werd vanaf de jaren zestig, vooral bij jongeren, steeds populairder. Op het doek is te zien hoe een man een vrouw op haar hand kust terwijl hij haar hoofd vasthoudt. In de achtergrond heeft Klimt goud verwerkt. Mede hierdoor krijgt het schilderij de uitstraling van een modern icoon.

Gustav Klimt beeldt het paar af opgesloten in een intieme omhelzing tegen een gouden, vlakke achtergrond. De twee figuren bevinden zich aan de rand van een bloemrijke weide die eindigt onder de blote voeten van de vrouw. De man draagt ​​een gewaad bedrukt met geometrische patronen en subtiele wervelingen. Hij draagt ​​een kroon van wijnstokken, terwijl de vrouw een kroon van bloemen draagt. Ze wordt getoond in een vloeiende jurk met bloemmotieven. Het gezicht van de man wordt niet aan het publiek getoond en in plaats daarvan is zijn gezicht naar beneden gebogen om een ​​kus op de wang van de vrouw te drukken, en zijn handen wiegen het gezicht van de vrouw. Haar ogen zijn gesloten, met een arm om de nek van de man geslagen, de andere zacht op zijn hand, en haar gezicht is naar boven gericht om de kus van de man te ontvangen.
De patronen in het schilderij suggereren de stijl van Art Nouveau en de organische vormen van de Arts and Crafts- beweging. Tegelijkertijd roept de achtergrond het conflict op tussen twee- en driedimensionaliteit dat inherent is aan het werk van Degas en andere modernisten. Schilderijen zoals The Kiss zijn visuele manifestaties van de geest van het fin-de-siècle omdat ze een decadentie vastleggen die wordt overgebracht door weelderige en sensuele beelden. Het gebruik van bladgoud herinnert aan middeleeuwse schilderijen met goudkleurige grond , verlichte manuscripten , eerdere mozaïeken en de spiraalpatronen in de kleding herinneren aan kunst uit de bronstijd en de decoratieve ranken die in de westerse kunst sinds de klassieke oudheid worden gezien. Het hoofd van de man eindigt heel dicht bij de bovenkant van het doek, een afwijking van de traditionele westerse canons die de invloed van Japanse prenten weerspiegelt , net als de vereenvoudigde compositie van het schilderij.
Koepel van het koor: een engel biedt een model van de kerk aan bisschop Ecclesius , basiliek van San Vitale in Ravenna, Italië
Klimts gebruik van goud was geïnspireerd op een reis die hij in 1903 naar Italië had gemaakt. Toen hij Ravenna bezocht , zag hij de Byzantijnse mozaïeken in de kerk van San Vitale . Voor Klimt versterkten de vlakheid van de mozaïeken en hun gebrek aan perspectief en diepte hun gouden schittering alleen maar, en hij begon ongekend gebruik te maken van bladgoud en bladzilver in zijn eigen werk.
Er is ook beweerd dat Klimt op deze foto het moment voorstelde dat Apollo Daphne kust , volgens het verhaal van de Metamorfosen van Ovidius 

Adele

Adele Bloch-Bauer (1881-1925) kwam uit een rijke Weense joodse familie, haar vader was de directeur van de grootste bank in Oostenrijk-Hongarije en de algemeen directeur van de oosterse oriënt spoorwegen. In 1899 regelden haar ouders haar huwelijk met Ferdinand Bloch, een bankier en suikerfabrikant. Op dat moment was ze 18 en hij was 35 en ze veranderden allebei hun naam in Bloch-Bauer en kregen nooit kinderen. Adele stond bekend om haar salons, waar ze intellectuelen en artiesten bij hen thuis uitnodigde en het was eind 1890 dat ze Gustav Klimt ontmoette.

Ferdinand Bloch-Bauer gaf Klimt de opdracht om in 1903 het portret van zijn vrouw te schilderen met de bedoeling het als jubileumgeschenk aan haar ouders te schenken. Het portret van Adele Bloch-Bauer I werd een van Klimt’s meest uitvoerig voorbereide schilderijen. Hij maakte meer dan honderd schetsen en in 1903 bestudeerde hij de Byzantijnse goudmozaïeken in de basiliek van San Vitale in Ravenna, die een grote invloed hebben gehad op zijn goudperiode en op het portret van Adele Bloch-Bauer I, dat wordt beschouwd als de belichaming van van deze periode.

Expositie Gustav Klimt, Goud en kleurrijk

Bij de expositie zijn ook werken van belangrijke Weense kunstenaars zoals Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser te zien, die zich lieten inspireren door Klimts werk. Onder invloed van de artistieke onstuimigheid aan het einde van de negentiende eeuw pleitte Schiele voor een nieuwe vorm voor het weergeven van landschappen en het menselijk lichaam. Hundertwasser gaf zijn architecturale structuren en schilderijen een symbolische dimensie.
Dit artistieke programma, dat geproduceerd is door Culturespaces en samengesteld is door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, nodigt de bezoekers uit om nader kennis te maken met de kleurrijke werken van Gustav Klimt, werken van zijn tijdgenoten en van degenen voor wie hij een inspiratiebron was. De expositie neemt de bezoeker mee op een reis door honderd jaar Weense schilderkunst en werpt een originele blik op het werk van Klimt en zijn opvolgers aan de hand van een presentatie van de portretten, landschappen, naaktportretten, kleuren en de vergulding die aan het einde van de negentiende eeuw en in de daaropvolgende eeuw een revolutie in de Weense schilderkunst teweegbrachten. De expositie neemt het publiek mee terug in de tijd om de kunstwerken van de Wiener Secession te verkennen.Bij de expositie zijn ook werken van belangrijke Weense kunstenaars zoals Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser te zien, die zich lieten inspireren door Klimts werk. Onder invloed van de artistieke onstuimigheid aan het einde van de negentiende eeuw pleitte Schiele voor een nieuwe vorm voor het weergeven van landschappen en het menselijk lichaam. Hundertwasser gaf zijn architecturale structuren en schilderijen een symbolische dimensie.
Dit artistieke programma, dat geproduceerd is door Culturespaces en samengesteld is door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, nodigt de bezoekers uit om nader kennis te maken met de kleurrijke werken van Gustav Klimt, werken van zijn tijdgenoten en van degenen voor wie hij een inspiratiebron was. De expositie neemt de bezoeker mee op een reis door honderd jaar Weense schilderkunst en werpt een originele blik op het werk van Klimt en zijn opvolgers aan de hand van een presentatie van de portretten, landschappen, naaktportretten, kleuren en de vergulding die aan het einde van de negentiende eeuw en in de daaropvolgende eeuw een revolutie in de Weense schilderkunst teweegbrachten. De expositie neemt het publiek mee terug in de tijd om de kunstwerken van de Wiener Secession te verkennen.