Het korte verhaal over Mary Quant

Sanne Krielaart
Inventief, eigenwijs en commercieel ingesteld, Mary Quant was de meest iconische modeontwerper uit de jaren zestig. Als pionier op het gebied van design en retail maakte ze hoge zoom lijnen en andere oneerbiedige looks populair die cruciaal waren voor de ontwikkeling van de 'Swinging Sixties'-scene.

De ontwerpen van Quant weerspiegelden een verschuiving in de mode van het establishment naar de jeugd als inspiratiebron. Lees meer over Mary Quant in onze blog.

Veel leesplezier✨

Het begin...

Mary Quant, voluit Dame Mary Quant, (geboren 11 februari 1934, Londen, Engeland), is Engelse modeontwerpster van op jongeren gerichte mode, in de jaren 60 verantwoordelijk voor de 'Chelsea-look' van Engeland en de wijdverbreide populariteit van de minirok en 'hotpants'.
Quant ging naar Goldsmith's College of Art, Londen, en bracht twee jaar door met het ontwerpen van hoeden voor de Deense hoedenmaker Erik. Samen met haar man en een vriend opende ze in 1957 een boetiek, Bazaar genaamd, aan de King's Road in Londen. Het was meteen een succes en binnen zeven jaar was het bedrijf uitgebreid in heel Europa en de Verenigde Staten en was het massa- ontwerpen produceren op een jaarlijkse schaal van miljoenen dollars.

De Bazaar

In 1955 kocht Plunket Greene Markham House aan de King's Road in Chelsea, Londen, een gebied dat bezocht wordt door de 'Chelsea Set' - een groep jonge kunstenaars, filmregisseurs en socialites die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van nieuwe manieren van leven - en zich daarna kleden.

Quant, Plunket Greene en een vriend, advocaat-fotograaf Archie McNair, openden een boetiek genaamd Bazaar op de begane grond. De verschillende sterke punten van elke partner hebben bijgedragen aan hun succes op lange termijn; terwijl ze aan alle aspecten samenwerkten – Quant concentreerde zich op design, Plunket Greene had de ondernemers- en marketingvaardigheden en McNair bracht juridische en zakelijke zin in het merk.
Quant was een autodidactische ontwerper en volgde avondlessen over het knippen en aanpassen van gedrukte patronen voor de massamarkt om de looks te krijgen die ze zocht. Toen ze eenmaal technisch onderlegd was, startte ze een productiecyclus van hand op mond: de omzet van de ene dag op de Bazaar betaalde de stof die vervolgens 's nachts werd opgemaakt tot nieuwe voorraad voor de volgende dag. 

De mini-rok

Quant wordt vaak gecrediteerd voor het uitvinden van de meest iconische look van het decennium: de minirok. Hoe dan ook, extreem korte rokken en shift-jurken werden Quant's handelsmerk en werden gedragen door topmodellen zoals Twiggy. Quant creëerde ook de 'skinny rib'-sweater en vond in 1966 hotpants uit. Tien jaar later zouden haar minirokjes en met popmuziek begeleide modeshows haar stijl van mode naar de jongeren van 'Swinging London' brengen. Zoals ze zei: "de jongeren waren het zat om in wezen hetzelfde te dragen als hun moeders."

Bekijk de Documentaire: Quant