Onze boekentips voor de maand Juni

Sanne Krielaart
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.

Al puilen onze boekenkasten uit en wordt de ‘nog te lezen’-stapel steeds hoger, geven wij een overzicht met de Proudies top 5 leesboeken voor de maand juni. 

Veel leesplezier✨

1. Naar het Paradijs 

Naar het paradijs blijft vandaag de dag nog steeds actueel. Drie delen maken samen een epos: het eerste deel speelt zich af in 1893, toen New York nog deel uitmaakte van de Vrije Staten. Mensen mochten toen ogenschijnlijk liefhebben wie ze willen, waar David zich tegen verzet door zijn rijke familie gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar arme muziekleraar.

In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont de jonge Hawaïaanse David samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt.

En in 2093 probeert Charlie zich staande te houden in het totalitaire New York zonder de bescherming van haar grootvader, een gerenommeerd wetenschapper. Ze ontmoet David, die zegt haar te kunnen redden - maar kan zij hem vertrouwen?

Geschreven door Hanya Yanagihara:

'Met Naar het paradijs bevestigt Hanya Yanagihara dat ze één van de moedigste, veelzijdigste, het hardst tegen de buitenmuren van de literatuur beukende auteurs van deze eeuw is. [...] voortreffelijk vertaald.' Humo

Naar het boek

2. Appels vallen niet

Dit bestseller boek laat zien dat niet altijd alles is wat het lijkt. In Appels vallen niet lijkt eerste oog zijn de Delaneys een gezin om jaloers op te zijn. De voormalige tennisleraren Joy en Stan winnen nog altijd elk toernooi waaraan ze meedoen, en nu ze hun familiebedrijf verkocht hebben en hun vier kinderen allemaal hun eigen drukke leven hebben, is er genoeg tijd om te genieten. Maar dan verdwijnt Joy Delaney.

En de kinderen bekijken het huwelijk van hun ouders en hun eigen verleden met nieuwe, geschrokken ogen. Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een jaar geleden?

Geschreven door Liane Moriarty

Liane Moriarty is copywriter en groeide op in Sydney als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn. Ze schreef de succesvolle romans Drie wensen en Nog één keer feest. Haar boeken worden in acht landen uitgegeven.

Naar het boek

3. Cécile & De tocht van Kareem

De jubileumversie van het boek Cécile & De tocht van Kareem is vol lof ontvangen. De titel Cécile verwijst naar de Franse toeriste die Kareem leert kennen via zijn werk als gids in het zuiden van Marokko. Samen met zijn broertje Djibril verhuizen ze uit hun dorp en volgen er 40 jaren omzwervingen in onder meer Frankrijk en Spanje. Dan keert hij terug naar zijn jeugd. Voor dit boek krijgt het verhaal van Djibril, wiens leven door zijn nieuwsgierigheid en kinderlijke enthousiasme op zijn elfde een onverwachte wending krijgt, geïllustreerd en verder uitgediept door Penelope Deltour.

Geschreven door Ish Ait Hamou


"Ish Ait Hamou (Vilvoorde, 9 april 1987) is een Belgisch voormalig (hiphop)danser en choreograaf, televisiepresentator en auteur van Marokkaanse afkomst. Sinds 2017 is Hamou stadsambassadeur van de stad Vilvoorde.

Naar het boek

4. De belofte van het weesmeisje

De belofte van het weesmeisje is alweer het vijfde deel van de Weesmeisje-serie van bestsellerauteur Anne Jacobs. Dit boek speelt zich af in 1935 en begint het nationaalsocialisme in Duitsland terrein te winnen. Ook de familie Melzer en hun villa ontkomen niet aan het gevaar: het kleermakersatelier van Marie is namelijk in Joodse handen. Haar man Paul heeft slapeloze nachten vanwege de financiële situatie van zijn fabriek en de toenemende druk vanuit de overheid. Als Paul het dringende advies krijgt om van zijn vrouw te scheiden, moet Marie een belangrijke beslissing nemen.

De belofte van het weesmeisje is het vijfde deel in de populaire Weesmeisje-serie, waarin de liefde altijd overwint. Voor de lezers van Lucinda Riley en Corina Bomann.
'Het verhaal zit vol romantiek, intriges en geheimen en is goed voor heel wat uurtjes pure ontspanning.' - Nederlands Dagblad

Geschreven door Anne Jacobs


Naar het boek

5. Violeta

Na het grote succes van Bloemblad van zee opnieuw een grootse, meeslepende historische roman van Isabel Allende.
Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.
Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar...
In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.

Geschreven door Isabel Allende

Naar het boek